Jdi na obsah Jdi na menu

"Mohyla" v Nymburce

16. 10. 2012

Byl jsem dosti zděšen, když jsem se po několika letech vydal na procházku starým Nymburkem a zamířil ke kostelu svatého Jiljí. Uviděl jsem toto:

 pravěký hrob v Nymburce, foto František Vrbecký

Netušil jsem, o co se jedná, zda je to supermoderní dům nebo ještě supermodernější garáž..., nicméně mi ale bylo okamžitě jasné, že se stavba do tohoto historického prostoru vůbec nehodí. Co je to za bezduchý pavilon, který svým jehlanem má konkurovat svébytné středověké stavbě kostela?

stará zástavba NymburkaStál jsem v ulici Na Příkopě, kde se na protější straně nové stavby krčily roztomilé drobné domky z 19 století, takže moderní stavba tomuto malebnému místu uštědřila pořádnou ránu. Nová stavební technologie s použitím kovu a skla je pro mne nepřijatelná a hrubě narušuje vnímání tak vzácné lokality, především její struktury a kompozice. Dost mě to mrzelo, protože vedlejší kostel zažil velikou tragédii v roce 1634, kdy v něm Sasové povraždili na dvě stě Nymburských občanů, takže už jen z piety k nim by tento duchovní prostor nemělo nic narušovat. fotograf František Vrbecký Nymburk

Až doma v Praze jsem z internetu zjistil, že během archeologických průzkumů v roce 1994 byl v nymburské ulici Na Příkopě odkryt skříňový mohylový hrob s kamenným obložením, který pochází  z pozdní doby kamenné – eneolitu (zhruba 3 600 let před n.l.). Hrob byl součástí pravěkého sídliště. V těchto místech byl objeven i pravěký příkop a pozůstatky vnitřního valu opevněné osady z pozdní doby bronzové. Uvnitř hrobu našli archeologové kosterní ostatky muže v mírně skrčené poloze. Datace kostry proběhla v Berlíně. Samotné ostatky jsou uloženy v depozitáři Národního muzea. Jde o naprosto unikátní archeologický nález. Podobné hroby jsou známy pouze ze západní Evropy a z jedné lokality na Moravě. Současně s ním byly nalezeny pozůstatky vnitřního valu opevněné osady z doby bronzové a pravěký příkop. Nakonec celý půdorys vodních příkopů a hradeb kopíruje původní pravěké opevnění.

Pavilon pro návštěvníky, postavený v souvislosti s odhalenou mohylou z doby kamenné, je tedy velice záslužnou záležitostí, ale o to víc si jsem jist, že architektura by měla mít vždy i estetickou funkci. Ne sama o sobě, ale hlavně v soužití se svým okolím. V tomto případě je to pro mě jako milovníka historických sídel a romantických zákoutí veliké zklamání. Místo pro okolí agresivně pojatého pavilonu se přece mohl postavit třeba domek typu drobné městské zástavby, v přízemí domku mohla být klimatizovaná skleněná ochrana tohoto unikátu, v domku mohli žít lidé, kteří by na požádání provázeli turisty. U domku by mohla být zahrádka a nějaký ten strom. A nebo by zde mohl fungovat parčík s malým nenápadným skleněným pavilonem uprostřed zeleně… Prostě tento historicky  vzácný prostor se mohl vytvořit tak, aby nebyl ničím nepatřičným narušen. Veliká škoda.  

Nymburk foto František Vrbecký

 Své názory a poznatky mi prosím piště na adresu frantisekvrbecky@seznam.cz

nebo do příspěvků:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář