Jdi na obsah Jdi na menu

                                                                                       

František VrbeckýFrantišek Vrbecký

narozen 12. 7. 1959 v Sušici
 
  Vyučil se reprodukčním grafikem a vystudoval Střední průmyslovou školu grafickou v Praze. Do roku 1983 pracoval jako chemigraf při zhotovování barevných reprodukcí obrazů,  pak jako fotolaborant, později jako propagační referent. V současné době pracuje jako grafik.

       Již třicet let se zajímá převážně o dokumentární fotografii. Nejvíce fotografuje Prahu a její proměny. Zajímá ho Praha mizející a konfrontace staré a nové podoby některých území. Vrací se na zajímavá místa, která již v minulosti dokumentoval, a zachycuje změny, jež přináší dnešní stavitelsky náruživá doba. Také dokumentuje zchátralé objekty po celé republice včetně pohraničí.

        V dokumentování různorodých tváří Prahy postupuje nebývale systematicky. Zajímá ho bourání nejrůznějších částí, obchodní a jiné zásahy do podoby známých míst, tržiště a život na volných prostranstvích, nevyhýbá se ani dočasným akcím ovlivňujícím běžný život ve městě. Zaujal i obrazově zajímavou dokumentací pražské předvolební kampaně v roce 2006. Jeho snímky nemají jen historickou, ale i uměleckou hodnotu. Nejde jen o proměnu okolí, za každým jeho záběrem tušíme i proměnu života lidí v Praze. Má za sebou několik samostatných a řadu účastí v kolektivních výstavách. O měnící se Praze připravuje publikaci Praha dříve a nyní.

Ocenění v soutěžích: Junior foto, Topfoto časopisu Fotografie-magazín, Planeta Země, Praha fotografická, Pražské historické bohatství ve fotografii, Kontrasty Jižního Města...

 PhDr. Věra Matějů
 předseda Svazu českých fotografů

 

                                                                                                                                                                         

     František Vrbecký publikuje své fotografie od roku 1977 v mnoha novinách a časopisech, např. Mladý svět, Ahoj na sobotu, Lidová demokracie, Svobodné slovo, Tvorba,  Učitelské noviny, Rodina a škola, Vlasta, Mladá fronta Dnes, Pražský deník, Respekt, Prager Zeitung