Jdi na obsah Jdi na menu

kritika revitalizace chodníků v Praze

Případ 1:  Záběhlice a okolí Hamerského potoka

Praha 10 zde přišla o další kus romantické přírody, když za 3,5 milionů korun vybudovala novou cyklostezku s asfaltovým povrchem. Posuďte sami, fotografie z roku 2010 a 2011: 

Hamerský rybník

 

web-002.jpg

 Je mi velikou záhadou, proč se postavila ta široká kamenná zídka, celá staletí tam žádná nebyla, až dnes. Ta musela být určitě drahá a na internetu jsem se dočetl, že má držet svah..., že mě to hned nenapadlo...  Místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík se navíc nechal slyšet, že se snaží oblast okolo Hamerského rybníka co nejvíce přizpůsobit lidem... No, já jsem také člověk, navíc každodenní chodec a cyklista, a svezení či chůze po přírodní pěšině pro mě bylo vždy příjemným zážitkem. Praha má těchto pěšin stále méně a méně, což si pánové z radnice neuvědomují. Asfalt je na protějším břehu rybníka, tak proč i tady ??? 

                                                                                                                                                                       

 Případ 2:  Cyklostezka podél Rokytky

To je stejná hrůza. Je to v Libni, kde se utopilo spoustu peněz na povrh, po kterém se neprojedete ani na kolečkových bruslích.  Pokud na fotografii vidíte dva lidi sedící na lavičce, tak si kladete jako já otázku, proč byl veřejný prostor oddělen od chodníku tak morbidním plotem. Foto je z března 2011, já pamatuji dobu, kdy tu žádný plot nebyl a mnohem volněji se tu dýchalo a pohybovalo.

 web-020-rokytka.jpg

 Prostě něco nepochopitelného... a další zničený kus pražské přírodní romantiky:

 cyklostezka v Libni

Další příklad oddělující chodník pro chodce a cyklisty od parku. To mi fakt hlava nebere:

web-022-rokytka.jpg

                                                                                                                                                                       

 Případ 3:  Perucká ulice, totální přetržení chodníku

Na rozhraní Vršovic a Vinohrad, v Perucké ulici, došlo k něčemu, nad čím už několik let kroutí hlavou hlavně důchodci a maminky s dětmi v kočárku. Stezka pro chodce, spojující Grébovku (Havlíčkovy sady) s ulicí směrem na Vinohrady, byla zcela přežíznuta stavbou nového domu a místo cesty se postavilo schodiště, které dělá radost nejen mladým, ale hlavně starým lidem. Po schodech musím nésti kolo, maminky musí nésti kočárky:

 Perucká ulice

 Schodiště na horní cestu: 

pb287416.jpg

web-005-perucka.jpg

Na fotografii vidíme, že byl průjezd stavbou projektován, později se ale objevil mohutný plot a tím znemožnil mnoha lidem z Vinohrad pobyt v oblíbeném parku, kam třeba chodili celý život, ale nyní ty schody prostě už nezvládnou...

web-006-perucka.jpg

 

Přetržená cesta vedoucí z Perucké ulice do Grébovky. Jsou na ní podivné betonové kvádry, stále nemohu přijít na to, proč tam jsou. Navíc se mi vůbec nezdají bezpečné pro malé i velké cyklisty, pro běžce atd. Nebo že by držely svah jako u Hamerského potoka?

 

 

 

                                                                                                                                                                       

 Případ 4 :  Kůly, kůly a zase kůly:

Poslední dobou se mi zdá, že stále častěji narážím na mohutné kůly okolo chodníků nebo přímo uprostřed nich. Chápu jejich funkci, i když jsem spíše pro zachování volného a ničím neomezeného prostranství. Vypadá to hrozně, příklady ze Starého Proseku a Horní Michle:

 

chodník na Proseku

revitalizace chodníků v Praze

 

                                                                                                                                                                       

 Případ 5 :  Ochrana zeleně - Vršovická ulice:

kácení ve Vršovicích

Revitalizace chodníků na Vršovické ulici proběhla tak, že se pokácelo množství na pohled ještě mladých a zdravých stromů. Kvalitu stromů nemohu posoudit, ale pařezy vypadaly naprosto v pohodě. 

 

Tady jeden z nich máme:

 

pokácené stromy v Praze

Pak jsem sledoval, co to vyrostlo za kovové zábrany, které z hlediska bezpečnosti chodců nevidím jako moc bezpečné, nemluvě o tom, že když zaparkujete u chodníku, tak se manželka z místa spolujezdce nedostane ven. Nebo dostane, ale zničí dveře vašeho vozu:

 parkování v Praze

 

údržba zeleně na Praze 10

zeleň v Praze

Takže volně rostlé stromy mají odzvoněno, toto je  v Petrohradské ulici poslední šťastlivec. Kolem těch nových musí být nějaké monstrum, o které budeme zakopávat. Ale zakázka radnice to byla určitě zajímavá.

 

web-034-vrsovicka.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokud by byl vidět na chodníku nepořádek, tak máme zavolat zelenou linku...  Bývaly ale doby, kdy terén každé ráno prošli metaři a volat jsme nikam nemuseli....

  

                                                                                                                                                                       

 Případ 6 :  Chodníky na Vršovickém hřbitově

Co mi ale opravdu hnulo žlučí bylo to, když jsme s mámou upravovali hrob táty na Vršovickém hřbitově. Kolem po chodníku šel zřízenec s fukarem, který rozfoukával prach z chodníku na okolní upravené hroby. Foukač je přitom koncipován na foukání listí, rychlost vzduchu 76m/s, hladina hluku 92 decibelů.  

údržba hřbitovů Praha

Byl to opravdu pořádný kravál, prach šel nejen na hroby, ale i do očí mámy, která hrob upravovala. Prach přece spláchne první déšť a my, když si hrob platíme, tak máme právo na trochu klidu pro zesnulé. Už se košťata nepoužívají ani na hřbitovech, a to je zlé.

                                                                                                                                                                       

 Těším se na Vaše komentáře, a to i z řad oponetů. Váš František Vrbecký

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Val M. - Hospodář, který nikdy nebyl Hospodářem

26. 4. 2011 23:05

Tato menší Straka, stejně jako ta Velká
Straka, by v Akademii neměli obývat pouze kuchyń a hajzlík. Co pak asi může spadnout sem dolů? Pouze plůtky a kaménky a poskrovnu květů.

Aleš. - Je to moc smutné ....

19. 4. 2011 16:19

co udělala "vrchnost" proti obyčejným lidem ... jak ale v médiích už několikrát bylo psáno, slušní lidé se musí umět bránit ... a jak víme, nejlepší obranou je útok, vážení, jinak se vám "vrchnost" bude pořád smát.

Ruda Mastík - Čekal jsem něco servilního

19. 4. 2011 16:08

...podle nadpisu v záhlaví stránky (Chodníky a cyklostezky v Praze), třeba úlitbu radničním bohům, ale tohle mě příjemně překvapilo.
Fando, díky za zdravý rozum a bystré oko :-)