Jdi na obsah Jdi na menu

Obchodní centrum Michle

26. 1. 2013

baumax-2012-14.jpg

 

 

 

Pod Bohdalcem, na křižovatce ulic Bohdalecká, Záběhlická, Chodovská a U plynárny se v roce 2012 postavil na obrovské stavební ploše nový Baumax - obchodní a administrativní centrum.

 

 

Na fotografii z roku 2011 se do nebe tyčí velkoplošná reklama, kde je napsáno, Baumax - Začíná nová doba. Přemýšlel jsem, v čem ta nová doba začíná, když pozemek vedle Botiče s napojením na atraktivní Záběhlice a dále Hostivař mohl posloužit například pro mnoho obytných domků a obchůdků s centrálním náměstíčkem.

 proměna Michle

Stejný záběr po roce. Pršelo a říkal jsem si, kolik je to vody, která se nemá kam vsakovat.

 nepodařené stavby

 baumax-2012-09.jpg

Také jsem si říkal, jak je to ošklivá a nepotřebná stavba. Po roce 1989 jsem byl nadšený z toho, se se přestaly stavět šedivé paneláky, které svým strohým krabicovým vzhledem zničily auru a genius loci mnoha měst. Na fotografii vlevo vidím cosi mnohem horšího a nepřátelského. K cyklistovi, k chodci, k milovníkům historie, k dětem i k důchodcům. Pohled na takovou stavbu je odpudivý a vnímavý člověk pomýšlí na emigraci.

baumax-2012-03.jpg

 Nakupovat lze ve stavebninách, v domácích potřebách a v železářství, kde konkrétní majitel obchodu ví, co prodává a porádí vám. V hypermarketech máte ohledně rady problém zřízence najít, a pokud ho objevíte, tak to bývá najatý zaměstnanec z mizivými znalostmi toho, co se v obřím obchodě prodává a k čemu to slouží. Chybí jim zkušenosti s kutilstvím, s barvami, s hnojením zahrádky atd. Co tedy zkusit státi se členem nového týmu???? 

reklamy v Praze

Menší obchody zapadají do urbanismu města a člověk nemusí jezdit půl hodiny s vozíkem, aby našel to, co potřebuje. Tyto obří obchody likvidují živnosti jinde, včetně městeček, kam se jezdilo na chaty a chalupy. Stejně tak jako obchodní centra s prodejem potravin, do kterých naváží kamiony maso a vajíčka z ciziny. 

hypermarkety v Praze

Problém také vidím ve velkoplošných reklamách, které dělají z Prahy disneyland. Je mi záhadou, kdo tyto stavby schvaluje a jestli zastupitelé měst vnímají estetiku místa. 

urbanismus měst Vrbecký

baumax-2012-10.jpg

Na tohle se dívat do konce života nebude jednoduché. Městská budova má vždy dbát na to, aby byla příjemná pro chodce. Hlavně v přízemní části. Tady není vůbec nic, pouze beton nebo šedá plocha bez oken postavená z podřadného materiálu. 

pražské novostavby

   na rozhraní Michle a Záběhlic

 Stojíme na Chodovské ulici. Fotografie vlevo je z roku 2006, kde na místě dnešního Baumaxu stály nízkopodlažní budovy, které nijak nenarušovaly tento městský prostor. Na fotografii dole je autobusová zastávka z roku 2003, na fotografiích pod ní zastávka dnes.

 

 

 fotofraf František Vrbecký

 baumax-2012-12.jpg

Chodovská ulice: 

obchodní domy kritika hypermaketů

 Šedivý monument. Pohled do ulice Záběhlická: 

Záběhlická ulice

Pohled takřka stejným směrem v roce 2011: 

Pod Bohdalcem

Uvítám příspěvek od spoluobčanů, kteří mají k tomuto místu a k této tématice blízko. Stačí napsat komentář: jméno, nadpis, text, opsat kontrolní kód, přehrát audio kód, odeslat..

Nebo napsat na mail: frantisekvrbecky@seznam.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář