Jdi na obsah Jdi na menu

Opuštěná secesní nádražní budova Zbiroh

6. 1. 2014

 

V noci na 28. dubna 2012 byl v železniční stanici Zbiroh ukončen provoz. Stalo se tak v souvislosti s výstavbou železničního koridoru a vzácná secesní budova z roku 1913 od toho dne chátrá.

secese Zbiroh, foto František Vrbecký

 

zbiroh-2014-11.jpg

 

nádraží Zbiroh, secesní budova nádraží, stanice Zbiroh, chátrající nádraží

   

fotografie František Vrbecký, chátrající nádraží Zbiroh

Vlaky nyní projíždějí o sto metrů dál, zřejmě v zájmu narovnání trati, čímž je možno projíždět tento úsek rychleji o puhých 10 km/hod. koleje nového "koridoru" jsou patrné před lesním porostem, staré koleje na dřevěných pražcích reznou.

železniční koridor Zbiroh

 

 Hlavní vchod:

 Zbiroh nádraží

V prvním patře okna do nádražní restaurace:

 nádražní restaurace Zbiroh

 Osobní vlaky i rychlíky, které celých 150 let stavěly ve Zbirohu, nyní zastavují v nově zbudované zastávce Kařez, vzdálené 800 metrů od historického nádraží:

karez-2014-01.jpg

Porovnáme-li obě nádražní stanice, tak tato nová je hrůzdně zapuštěna do terénu a je bez veškerého zázemí. Dát si kafe v nádražní restauraci tady už nemůžete, zajít si na záchod také ne, dát si kolo do úschovny už vůbec ne, sednout si na lavičku a pozorovat okolní krajinu ani náhodou. Vidíte jen protihlukové obludné bariéry jako někde na panelovém sídlišti. Tady na vás žádná nostalgie nedýchne a ani se nepokocháte secesními ornamenty. Prostě další tragický zásah do české obytné krajiny a smutek v duši.... 

nádraží Kařez fotografie František Vrbecký

 

 

Náhledy fotografií ze složky Zbiroh - opuštěné nádraží 2014

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář