Jdi na obsah Jdi na menu

pražské parky a informační cedule

1. 12. 2010

Už delší dobu pozoruji, jak mi někdo přikazuje, jestli někam můžu šlápnout nebo ne. Na fotografii jsme před základní školou u vršovického nádraží a ta paní na lavičce sedí zřejmě legálně, protože cedule hlásá, že je možné na trávu šlápnout lidskou nohou. To je opravdu skvělá zpráva. Horší je to ale se psy, kteří zde pobíhali celá desetiletí a nikomu to nevadilo. Jenže teď mají mají smůlu, pokud si červeně vyznačené info vykládám správně:

park-cedule-001.jpg

Ale není třeba bědovat, čtyřnozí pejsci se mají možnost proběhnout v parku před nádražím, takže radnice myslela i na ně: 

venčení psů v Praze

Zpráva z tisku:

pes.jpgS nepořádkem po psech se něco dělat musí. Musí se uklidit. Nechali jsme se proto inspirovat nápadem, který měl úspěch ve Vídni. Jde v podstatě o symbol. Čtyřnozí strážci domovů se tak promění i ve strážce pořádku na území naší městské části. Možná, že od nich si nezodpovědní pejskaři spíš dají říct,“ vysvětluje smysl ojedinělé kampaně starosta Prahy 4 Pavel Horálek (ODS). Tisíc plastových psů má v tlamičce ceduli s nápisem: Sám po sobě neuklidím. Psí bobky patří do koše! Brigádníci je rozmístili prakticky do všech parků, mikroparků a na zelené plochy, kam lidé chodí venčit své psy. „Věříme, že pejsek s prosebným výrazem v očích osloví i děti a ty pak budou kladně působit na rodiče,“ dodává starosta Horálek.

To tak skutečně stalo, každý den jsem jezdil parkem na kole a nevěřil svým očím. umělých psů byly desítky, jejich výroba nebyla jistě zadarmo. A plastové cedulky s fotkou pejsků se pochopitelně do druhého dne staly obětí vandalů, zlodějů a sběratelů. Akce naprosto zbytečná, nepochopitelná, stejně tak jako celé to sbírání hovínek a jejich házení do koše. Pejsci kakají do trávy, na které se lidé koncem listopadu rozhodně neválí a tudíž se ani nemohou umazat.

Další nepochopitelnou věcí je usazování různých cedulí, které jsou stále větší a větší:

dscn0299-470.jpg

Na horní ceduli je zřejmě návod, jak si máme hrát na přilehlém pískovišti. Nikdo to nečte a ani číst nebude, drahá cedule je jen obětí vandalů. Informační cedule obřích rozměrů u laviček nás má zřejmě informovat o tom, že jsme v parku a ne někde jinde.

dscn0229-470.jpg

  

dscn0302-470.jpg

Na lavičce nesmí chybět nápis:

Městská část Praha 4 - společně s Vámi, což je opět nesmyslný produkt radnice, která asi nemá do čeho strkat peníze. Nebo snad máme za to, že lavičky do parku postavili Marťani a musíme být informováni, kdo že nám lavičky opravdu nadělil? 

My teď tedy víme, že nám lavičky nadělila městská část. Ne zastupilé městské části, ale městská část. To může být Podolí, Michle, Nusle. Tak tomu už vůbec nerozumím, pochopil jsem ale to, že bylo před volbami a že za pár dní nápis z laviček mizí stejně jako pejsci z plastu.

 

Jelikož jsem ráno každý všední den projížděl parkem Jezerka na kole, tak jsem mohl sledovat jeho údržbu. Zjistil jsem, že je do toho zapojeno mnoho techniky a lidí. Třeba úklid listí - to člověk žasne. Listí spadané ze stromů se už nehrabe, ale rozfukuje, neboli se nafukuje někam, kde se pak naloží a někam odveze. Takže ti hoši na fotce svými motorovými fukary

dscn0898-470.jpg

spolu s listím víří i spoustu prachu a hlíny, což chodcům a cyklistům končí v plicích. 

park Jezerka

Listí už se neukládá na kompost,  ale odváží se v kontejnéru, který se přiveze náklaďákem. Jiným autem se přivezou traktůrky s radlicí, aby se mohlo listí nakládat. Kolem toho stojí několik lidí a osobních aut firmy, která to zajišťuje. Vidím kanystry s benzínem a slyším hrozný randál od fukarů. Ne, o ekologickém počínání mám jiné představy a také mě napadá, proč sem starosta nepošle nezaměstnané s hráběmi. Bylo by to mnohem levnější, byl by v parku klid, který tam patří a člověk by nemusel dýchat zvířený prach.

park-cedule-003.jpg


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tomáš - Tak nevím...

14. 1. 2012 22:07

Vážený pane,
přál bych Vám být otcem dětí, které si (považte!) i v listopadu chtějí zaběhat a zakopat si do míče na trávě v parku a který po té stráví desítky minut vyšťouráváním těch nechutností, které pesjci "kakají" do trávy, z podrážek jejich bot. Park Jezerka se stal veřejným záchodem pro psy, k původnímu účelu již dávno neslouží, bohužel si ale musíme zvykat, že v dnešní společnosti menšina utlačuje většinu, a běda tomu, kdo se ozve!

S pozdravem.

Tomáš

Aleš. - Franto, držím palce, ....

19. 4. 2011 16:25

jen tak dál ... nejen nezaměstnané
touto činností zaměstnat, ale i cikány
a řidiče, kteří se dopustili přestupků! a městští strážníci je budou kontrolovat a psát ODPRACOVANÉ
hodiny!

Ruda Mastík - Franto, Ty šílíš :-)

19. 4. 2011 16:15

Nezaměstnaní jsou přece nezaměstnanými proto, že nepracují! A Ty bys je chtěl sedřít! Hrábě! V čase computerizace...
Ba ne. K tomuhle nemám co dodat, nic vtipného ani smysluplného mě nenapadá, tudíž to musí být pravda, co říkáš :-)