Jdi na obsah Jdi na menu

Zkáza historického centra v Ústí nad Labem

3. 4. 2010

Počátek mi tak trochu připadá jako zbourání nejstarší pražské tržnice na Pankráci, kde se to po celé roky hemžilo prostými občany, kde to opravdu žilo, kde se potkávali lidé s trhovci a naopak, kde se hrabalovsky povídalo o všem možném a popíjelo se kafe z automatu. Následná výstavba Arkád, kde si můžete koupit hodinky za dvě stě tisíc nebo misku salátu za sedmdesát korun, tuto městskou atmosféru zcela zničila. Tam se to teď  také hemží lidmi, ale těmi ve značkových oblecích a se zaparkovanými limuzínami v podzemních garážích. No - to už není nic fotogenického, takže mířím na místo činu, kde došlo v tomto novém století k mnohem horší tragédii:

V Ústí nad Labem je gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, který tvořil dominantu města. Nyní už dominantu netvoří, protože za účasti primátora Gasparoviče, který zatočil detonátorem, aby šla ústecká tržnice k zemi, a na její místo bylo postaveno obludné monstrum OC FORUM, které zcela zničilo historický vzhled města. A já tvrdím, že vždycky, když se zastaví prostor, kde po staletí stávalo tržiště, tak je něco špatně.

Začneme ale u kostela sv. Vojtěcha, kde už to obludné monstrum vidíme:

 

Obrazek

A to z pravé strany, ta banka vlevo se mi pochopitelně nelíbí také, před barokním klášterem má být volný plac, to je jasná věc. Jo, kostel s dominikánským klášterem postavil v letech 1715-1730 významný severočeský stavitel Octavio Broggio na místě stejnojmenné stavby z r. 1070. V roce 1972 zde byly instalovány druhé největší varhany v České republice.

 Obrazek

 

Tady couváme a obchodní centrum se začíná obnažovat.

 

 Obrazek

No - a je to, teď vidíme kostel Nanebevzetí Panny Marie, který tvořil tu dominantu města. Ještě na jaře byl kostel jako dominanta města na internetových stránkách Ústí, až si někdo všiml, že ten pohled již neexistuje, tak se hlavička www stránek musela předělat.

 

Obrazek

 

Tady vidíme OC Forum mezi oběma kostely. Proč k takovému brutálnímu oddělení historických objektů od sebe muselo dojít, a v místě jako stvořeném pro volný prostor s pěší zónou, je mi opravdu záhadou.

 

Obrazek

 

Na střeše obchodního centra jsou parkovací plochy, takže když se díváte dolů, tak je kostel utopený pod vámi. Další průšvih - záběr si můžete prohlédnout na:

http://www.forumustinadlabem.cz/fotogalerie/fotky-centra.html#

 

Obrazek

 

 Když couváme ještě dál, tak zase vidíme, jak už není couvat kam, protože tohle tady bude stát i po naší smrti. A celý kostel si nevyfotí ani naše děti, protože tak širokoúhlý objektiv neexistuje. Ústí nad Labem, jaro 2010.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář