Jdi na obsah Jdi na menu

6. 12. 2010

Pražská ulice bez aut? Nevěříte?

Je to staropražská ulice V kotcích, kterou jsem fotil v roce 1986:

v-kotcich-10-00.jpg

  a pak o 24 let později, v říjnu roku 2010:

 v-kotcich-10-00a.jpg

Je vidět, že alespoň něco zůstává nedotčeno, jen  se na místo bývalého tržiště vrátila dlažba. Kotce ale bohužel čekají změny, takže kdo se na ně chce podívat před rekonstrukcí, tak ať neváhá.

Slovo z radnice:

Ulice V Kotcích na Starém Městě by měla v dohledné době prokouknout. „Chceme jí vrátit historickou podobu a romantiku,“ míní starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS). Ani po předchozí rs6010_v_kotcich.jpgehabilitaci ulice, kdy se dočkala předláždění a zmizeli trhovci se stánky přeplácanými různým zbožím, není městská část s jejím vzhledem stále spokojena.

  

„I přes vynaložené náklady působí prostor smutně a neupraveně,“ uvedl mluvčí radnice Alexander Koráb. Praha 1 proto na základě konzultací s Národním památkovým ústavem dospěla k závěru, že je nutné oprýskané a špinavé fasády opravit.

   

Památkáři také pomohou při nápravě necitlivých a nevkusných úprav z minulých období. Již byly vytipovány objekty s nejhorším technickým stavem fasád. Snaha radnice naráží však na problém v podobě soukromých vlastníků většiny domů.

„Budeme se snažit je přimět k opravě fasád,“ konstatoval Hejma. Některé fasády jsou sice v pořádku, ale nejhůře jsou na tom domy, jejichž majitelé patří k nejstarší generaci a bez finanční injekce radnice by oprava byla neřešitelným problémem. Proto je Praha 1 připravena opravy fasád finančně podpořit.

 

v-kotcich-10-03.jpg

Z historie: Úzká ulice V Kotcích na Starém Městě pražském je mezi Uhelným trhem a ulicemi Havelskou, Melantrichovou a Rytířskou. Název ulice V Kotcích je odvozen od té skutečnosti, že tady kdysi stávala velká tržní hala, vystavěná asi v roce 1362. K ní byly na jižní a severní straně připojeny krámce, kotce, které se pronajímaly jednotlivým obchodníkům, především pro prodej soukenického a kožešnického zboží.
Tržní budova byla spolu s kotci stržena a na místě poté vystavěny domy. Zajímavostí je, že v druhé polovině minulého století se sem obchodní činnost, alespoň částečně, vrátila. Bývaly tady volné stánky s prodejem zlevněného zboží.
Dnes, pouze sedm metrů širokou ulicí V Kotcích prochází v denní hodiny pouze minimum chodců, přestože v těsném sousedství je tomu naopak. Ve večerních a nočních hodinách má však ulice neopakovatelnou staropražskou atmosféru.

 v-kotcich-10-05.jpg

v-kotcich-10-09.jpg

v-kotcich-10-07.jpg

v-kotcich-10-10.jpg

v-kotcich-10-01a.jpg

v-kotcich-10-02.jpg

Existuje názor, že pojmenování ulice vzniklo z německého slova Kotze, což znamená houně, jimiž byly krámky přikryty místo střechy. Menší kotce ještě stávaly za Melantrichovou ulicí, pak zde bylo od roku 1743 z iniciativy obce divadlo V kotcích, kde se hrálo až do roku 1782, kdy bylo otevřeno Stavovské divadlo. Tady stávaly kotce menší. Na místě menších kotců byla vybudována Pražská spořitelna, za našich časů Muzeum Klementa Gottwalda, v současné době je zde opět peněžní ústav. Větší kotce byly blíže k Uhelnému trhu.

Necháme se překvapit dalším osudem této vzácné lokality spící přímo v centru města. Obávám  se ale, že po opravě a rekonstrukci domů se sem přivalí onen všudypřítomný turistrický ruch. Jako do všech okolních staropražských ulic a náměstí s nespočtem kaváren a obchůdků. A to bude škoda.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Robert Dominik - Praha 1, V Kotcích 12

30. 10. 2023 11:38

Dobrý den

Nemáte náhodou fotografii z Prahy 1 z ul. V Kotcích 12?
Pokud vás to nebude obtěžovat volejte 602558637 Robert Dominik

Děkuji za váš čas