Jdi na obsah Jdi na menu

Frýdlant, bývalý hotel Piktich - demolice

27. 12. 2014

Fotografie téhož místa z 17. května 2007:

frydlant-2007-01.jpg

Fotografie téhož místa z 12. května 2014:

demolice památek

02.08.2013 12:50, zpráva z tisku:

Frýdlant - Jednu z nejstarších podstávkových budov postavenou ve Frýdlantu na Liberecku známou jako hotel Piktich rozebírají nyní ručně dělníci a znovu postaví ve skanzenu v devět kilometrů vzdálené Dolní Řasnici. Demolice domu, který byl postaven někdy po roce 1760, by měla skončit do dvou měsíců. Znovu složit ho chtějí do tří let. ČTK to dnes řekl Milan Maršálek z občanského sdružení Český svět, který skanzen v Dolní Řasnici vytváří.

štít podstávkového domu, břidlice

"Má všechny rysy hornolužického podstávkového domu, proto si myslím, že stojí za záchranu. Je to trojkomorový dům, kdy část je roubená, pak tam je chodba s černou kuchyní a hospodářská část. První patro je hrázděné a střecha krytá šindelem. Později byla přikrytá břidlicí na takzvaný německý frýdlantský způsob," vylíčil Maršálek. Podstávkových domů na Frýdlantsku je podle něj sice stále ještě několik desítek, voda při každé záplavě ale jeden nebo dva zničí. "Pamatuji 40 domů, které nenávratně zmizely," konstatoval.

zmizelé Čechy

Někdejší hotel Piktich: "Je v havarijním stavu a oprava by byla velice drahá," konstatoval Maršálek. Podle místního stavebního úřadu je budova v tak špatném stavu, že není schopná přestavby k bezpečnému bydlení. Navíc ji při záplavách ohrožuje voda, neboť podlaha v přízemí je půl metru pod úrovní vozovky. Při pondělních bouřkách bylo uvnitř deset centimetrů vody.

bývalý hotel

frydlant-2007-05.jpg

Dům rozebírají dělníci ručně. "Děláme postaru, máme jen sekery, kladiva dláta," řekl Petr Strašil z liberecké firmy AG Glanc. Rozebrání domu je podle ně výrazně snazší, než bude jeho opětovné sestavení. "Všechny díly značkujeme, dáváme k sobě, ale stejně si je pak budeme muset rozložit na zemi, abychom věděli, kam co patří," konstatoval. Cílem podle něj je zachovat co nejvíce původních částí domů. Podle Maršálka dům využijí také jako učební pomůcku pro řemeslníky, kteří se zabývají historickými profesemi. Ukážou jim třeba, jak tehdejší tesaři stavěli štíty. Nafotili si proto krok po kroku rozebírání štítu. Petra Strašila také například zaujal i nezvykle tvarovaný komín. "Je ve tvaru písmena S. Budeme zkoumat, proč ho tak postavili," dodal.

Hotel Piktich stál před někdejší novou městskou branou a sloužil chudým pocestným k přespávání před hradbami města. Výčep zde zavřeli po II. světové válce, před 20 lety i obchod s květinami a poslední dva roky už není ani obývaný. Současný majitel ho sdružení Český svět daroval a částečně přispěje i na jeho stěhování. Přenesení domu zaplatí přátelé historie Frýdlantska. Autor: ČTK
 

Místo po demolici a zbytky obvodní zdi domu v květnu 2014:

frydlant-2014-02.jpg

frydlant-2014-03.jpg

                                                                                                                                                

mapa místa:

mapa.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář